Traineeprogram

Framgångsrikt traineeprogram

Inom Unizen ryms även Zenguns mycket eftertraktade traineeprogram som utmärker sig i att traineerna rekryteras tidigt i sin utbildning till civilingenjörer och byggnadsingenjörer. Detta gör att traineerna får en praktisk erfarenhet parallellt med de pågående studierna.

Hos oss får du testa många roller och arbetsuppgifter. Programmet utformas till stor del av traineerna själva och är uppdelat i sommarpraktik i projektmiljö och praktik under terminerna med varierande arbetsuppgifter såväl centralt som i projekt. I gengäld får vi på Zengun tillgång till unga och motiverade medarbetare med kunskap om det senaste från forskning och framtidens byggtekniska lösningar.

Vårt traineeprogram är under en spännande utvecklingsfas. Våren 2015 valdes fyra studenter ut till en pilotgrupp för det nystartade traineeprogrammet. Inför sommaren gjordes, tillsammans med trainee-studenterna, en plan om hur vårt traineeprogram skulle se ut, vilka moment som skulle vara med, samt vilka förväntningar och förhoppningar som fanns. Efter en sommar med full fart ute i produktion gjordes en utvärdering för kommande generation traineer. Denna process är och kommer alltid att vara pågående så att traineeprogrammet utvecklas efter traineernas önskemål.

Lava 2023

Vill du läsa mer om traineeprogrammet och hur det är att jobba i projekt på Zengun?

Klicka HÄR för att komma till årets Lavakatalog.

Traineerna berättar

Jacqueline Broms

Jacqueline BromsTrainee, åk 4, Husbyggnads- och anläggningsteknik

Jag började som trainee direkt efter mitt första år på civilingenjörsutbildningen. Fördelen med att börja tidigt som trainee har varit att jag fått en ordentlig inblick i de arbetsuppgifter som finns och hunnit testa på mycket inom företaget. Att vara trainee under nästan hela studietiden har även gjort mig mer motiverad i många kurser då jag kunnat applicera teoretiska kunskaper till praktiken.

Jag har främst jobbat ute i projekt under somrarna, hittills har jag tagit del av tre väldigt olika projekt. Under terminerna har jag i stället jobbat i mindre projektgrupper där jag själv kunnat välja när jag jobbar, vilket varit fördelaktigt i kombination med skolan. Något som är väldigt kul med att vara trainee på Zengun är att vi får mycket frihet under ansvar och med det finns det stor potential till utveckling.

Max Hagström

Max HagströmTrainee, åk 4, Fastigheter och byggande

När jag fick möjligheten att börja som trainee på Zengun såg jag chansen att omsätta mina teoretiska kunskaper i praktiken. Jag arbetar främst i produktion och får se verkligheten bakom skolböckerna, vilket har bidragit till kunskaper och insikter om hur ett projekt går från ax till limpa samt vikten av samordning strukturer och organisationer sinsemellan.

Jag studerar mastern Fastigheter & Byggande med inriktning mot Byggprojektledning och kombinerar detta med 2–3 arbetsdagar i veckan. Det har gett mig en kunskap och erfarenhet som man inte kan få med sig från skolbänken.

På Zengun har vi som trainees fria händer över att styra programmet utefter våra ambitioner och framtidsplaner, vilket öppnat en tydlig ingångsport till en spännande karriär inom byggbranschen. Samtidigt som jag får möjligheten att utvecklas och utmanas under arbetsdagen får jag dessutom tillsammans med Zengun bygga framtidens Stockholm.

Linn Ekeroth

Linn EkerothAlumni Trainee, Projektingenjör

Jag började som trainee på Zengun efter årskurs 3 och kastades då rakt ut i produktion på Gallerian. Efter sommaren arbetade jag med projektekonomi och ingick i Utvecklingsgruppen där jag var med och utvecklade våra arbetssätt, något som både fördjupade min förståelse för bygg generellt och motiverade mig under studietiden. Det finns så otroligt mycket att lära sig och traineeprogrammet fick mig att inse att det är som Entreprenör på ett byggprojekt – där det händer – som jag vill vara. Dessutom, kanske viktigast av allt, bidrog traineeprogrammet till att jag snabbt kom in i företagets gemenskap, vilket gjort att jag trivs fantastiskt bra och har väldigt kul på jobbet.

Idag arbetar jag som projektingenjör på Forskaren där jag leder ekonomiarbetet och är en länk mellan projektchef, produktionschef, projekteringsledare och våra underentreprenörer. Jag arbetar även nära vår beställare för att säkerställa att byggnaden motsvarar deras förväntningar, både vad gäller kvalitet, tid och ekonomi.