Zengun bygger för framtiden och strävar efter att vara en drivande kraft i utvecklingen mot ett hållbart samhälle
För oss syftar hållbarhet till att ta ansvar genom hela värdekedjan, skapa ökat kundvärde och bidra i övergången till ett hållbart samhälle. I projekten har vi dedikerade resurser som på bästa sätt kan samarbeta med beställare, underentreprenörer och övriga samarbetspartners för att optimera produkten ur ett hållbarhetsperspektiv.
På Zengun gläds vi åt högre miljökrav och en snabb omställning i branschen. Vi tror att vår konkurrenskraft ligger i vårt utökade projektstöd där vi erbjuder en kvalificerad kompetens inom miljöområdet. Vi behöver vara väl förberedda på kommande hållbarhetsutmaningar, så som krav inom EU-taxonomin, CSRD och klimatdeklarationer. Vi ser ett högt värde i att investera i kompetensutveckling för att ligga i framkant inom dessa områden. Våra kunder i egenskap av fastighetsägare ska kunna förlita sig på att Zengun är den aktör som kan leverera underlag baserat på branschens kravställningar.
För att bibehålla konkurrenskraft och för att ta ansvar för kommande generationer är hållbarhetsaspekten en naturlig del av Zenguns affärsmodell.
En viktig del i vårt värdeerbjudande är vår interna hållbarhetskompetens. Vi ser en fortsatt hög efterfrågan från våra kunder avseende miljöcertifieringar av projekt och en allt högre ambitionsnivå gällande hållbarhetskrav i stort. Av Zenguns samtliga pågående projekt under 2023 ska omkring 90 procent miljöcertifieras, beräknat på nettoomsättning. Våra medarbetare har kompetens inom samtliga marknadsledande certifieringsstandarder för hållbarhet och stöttar våra kunder i arbetet med dessa; BREEAM, LEED, Miljöbyggnad, NollCO2, Svanen, WELL och Green Building. Vi kan dessutom erbjuda stöd i form av rollen BREEAM Advisory Professional internt och på så vis ytterligare stötta våra kunder i både certifieringsprocesser samt övergripande och projektspecifik måluppfyllnad.
Sedan 2019 har Zengun årligen upprättat klimatbokslut i enlighet med GHG-protokollet, omfattande scope 1, 2 och 3. För att minska utsläppen i hela värdekedjan är vi beroende av ett nära samarbete med våra kunder, leverantörer och branschkollegor. Vi ser positivt på den framtida utvecklingen och den redan höga efterfrågan på klimatförbättrande initiativ, hos både våra kunder och leverantörer. Våra uppsatta klimatmål är formulerade i linje med färdplanen för branschen, vilket innebär att vi ska vara klimatneutrala 2045.
Nyckelfaktorer i vårt arbete mot kliamatneutralitet är förstås återbruk och resurseffektivitet. Det finns stor potential att minska resursanvändningen i byggsektorn genom att förorda återbruk framför produkter som är baserade på jungfruligt material. I ombyggnads- och rivningsprojekt ser vi redan idag goda förutsättningar att ta tillvara på material vilket tyder på att övergången till ett helt cirkulärt flöde i linje med de globala klimatmålen inte är långt borta. Zengun arbetar aktivt med att uppmärksamma återbrukade produkters potential för intressenter och knyta kontakter med likasinnade samarbetspartners. Återbrukade material ska utgöra en betydande del av utvärderings- och beslutsunderlaget i våra inköpsprocesser. Genom att prioritera återbruk minimerar vi både vårt avfall och vårt miljöavtryck.
Leverantörskedjan i byggbranschen är i många fall komplex och svår att kontrollera med avseende på hållbarhet. Detta är framför allt kopplat till miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och antikorruption. För att säkerställa att produkter och material som används produceras ansvarsfullt bidrar Zengun till det branschöverskridande arbetet med att förbättra arbetssätt och rutiner för riskanalys, kunskapsöverföring och ökad kontroll, såväl avseende miljö som socialt ansvarstagande i leverantörskedjan.
En hållbar leverantörskedja bygger på en välfungerande inköpsprocess – från materialval till socialt ansvarsfullt producerade produkter och tjänster. Varje projekt har sina egna förutsättningar, men gemensamt för alla Zenguns projekt är att hållbarhetsperspektivet alltid har en central roll i hela byggprocessen. Budgeten för ett byggprojekt består till största del av inköpta tjänster och material. Styrning av inköpsprocessen är därför avgörande i hållbarhetsarbetet, då inköpen står för en stor del av koncernens hållbarhetspåverkan, samt det enskilda projektets effekt på individer, samhälle och miljö. En förutsättning för framgångsrika projekt är god planering, val av inköpsstrategi och kravställande redan vid upphandling, liksom löpande avstämning under produktionstiden. Under ett samverkansprojekt har beställare och konsulter insyn i inköpsarbetet och bjuds in att delta.
Genom inköpsprocessens inarbetade rutiner för leverantörsbedömning och uppföljning säkerställs att hållbarhetsarbetet tillämpas genom hela leverantörskedjan. För att enklare kunna kontrollera att material och tjänster köps in från seriösa leverantörer tillåts endast underentreprenörer i två led. De företag som vill leverera varor eller tjänster till oss kontrolleras utifrån kriterier kopplade till miljö, ekonomi, risk, arbetsvillkor och säkerhetsarbete.
På samma sätt som vi ska vara en attraktiv leverantör till våra kunder, ska vi vara en attraktiv kund till våra leverantörer och samarbetspartners. Vår erfarenhet är att detta skapar konkurrenskraft och kvalitetssäkring både vid införsäljning och genomförande av projekt.
Våra medarbetares kompetens och engagemang är en stor del av Zenguns värdeerbjudande. För att alla ska kunna nå sin fulla potential ska våra arbetsplatser präglas av en hög säkerhetsmedvetenhet och en trygg arbetsmiljö fri från trakasserier.
Hälsa och säkerhet står alltid först på dagordningen och en nollvision för arbetsplatsolyckor formar det dagliga arbetet. Våra ambitioner inom arbetsmiljöområdet har ständigt drivits framåt och vi var ett av de första företagen i Sverige att ta steget från ett OHSAS 18001-certifikat till ISO 45001.
Säkerhetsarbetet bedrivs systematiskt ur tre perspektiv:
Vi utvecklar ständigt verktyg och processer för att skapa trygga och säkra arbetsplatser. I det förebyggande arbetet är det viktigt att se till den enskilda byggarbetsplatsen. Den unika arbetsplatsen är förenad med specifika arbetsmoment, vilka medför olika typer av risker och val av åtgärder för att hantera dessa.
Att utveckla en hög riskmedvetenhet och en sund säkerhetskultur är centralt i vår strävan att nå en skadefri arbetsplats. Zengun vidareutbildar därför kontinuerligt våra medarbetare inom hälsa och säkerhet för att utveckla attityder och beteenden som främjar en säker arbetsmiljö. Det är viktigt att varje medarbetare tar det egna arbetsmiljöansvaret på allvar.
Zengun är även medlemmar i Håll Nollan, ett viktigt branschinitiativ som arbetar för att alla ska komma hem oskadda efter varje arbetsdag. Håll Nollan arbetar nu bl.a. med att få branschen att i större utsträckning beakta säkerhetsfrågorna redan i projekteringen, ett bra initiativ för att eliminera riskerna i ett så tidigt stadie som möjligt av byggprocessen.
Zenguns arbete med säkerhet börjar och slutar dock inte på arbetsplatsen. Utöver det direkta skyddsarbetet lägger vi stor vikt vid den individuella hälsan. God fysisk och psykisk hälsa förbereder oss för de utmaningar som finns i ett byggprojekt och är något som vi aktivt arbetar med i hälso- och friskvårdssatsningen Zengun Life. Här erbjuds på medarbetarnas egna initiativ aktiviteter som främjar välmående.
För oss är det grundläggande att alla våra arbetsplatser, både ute i projekten och på våra platskontor, ska vara trygga och säkra med en inkluderande arbetsmiljö. Därför arbetar vi aktivt med att sätta människan i centrum för att varje medarbetares engagemang och personliga åtagande ska kunna tillvaratas.
Zengun arbetar systematiskt med förebyggande och uppföljande åtgärder mot alla typer av diskriminering och kränkande särbehandling. Inom byggbranschen handlar detta mycket om att få bukt med en förlegad kultur och jargong, samt att erbjuda praktiska förutsättningar för medarbetare att kunna genomföra sitt arbete på ett tryggt och värdigt sätt oavsett kön, könsidentitet, ålder, etnicitet, religion, sexuell läggning eller funktionsvariation.
Rekrytering, utbildning och kompetensutveckling organiseras strategiskt med ett inkluderande förhållningssätt för att främja mångfald och jämställdhet. En ytterligare självklarhet är att alla medarbetare erbjuds förutsättningar för att skapa en sund balans mellan arbete, familj och fritid.
Hos oss är likabehandling ett prioriterat område genom hela organisationen, från styrelse och ledning ut i alla projekt. Inte minst är det en viktig förutsättning för att säkra vår kompetensförsörjning. För att kunna fortsätta utvecklas behöver Zengun vara en arbetsplats som attraherar de bästa medarbetarna – det gör vi genom att erbjuda goda möjligheter till en intressant och utvecklande framtid.
Medelantalet anställda
Andel kvinnor
Medelålder
Zengun är certifierade enligt ISO 9001, ISO 14001, och ISO 45001 för att säkra vårt arbete med kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Dessa system säkerställer att vi har rätt förutsättningar för att uppfylla alla de krav som samhället, våra samarbetspartners och medarbetare ställer på oss avseende kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Genom att arbeta enligt systemens rutiner och strukturerade arbetssätt kan vi säkra kvalitet, tid och ekonomi genom hela processen. Arbetet enligt dessa standarder tydliggör vårt kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöarbete i alla skeden och ökar på så vis tryggheten för våra beställare, leverantörer och medarbetare. Vidare säkerställer certifieringarna den interna kompentensutvecklingen inom såväl våra projekt som företaget i stort.
-Emelie Glaser, Återbruksansvarig